Scroll to top
Get In Touch
United Kingdom
Greece
Work Inquiries
info@hashtagbrandup.gr
Κινητό Ελλάδας: 6987 566 240

Ηλεκτρονικό εμπόριο | Οι πέντε βασικότερες νέες τάσεις

Ανυπομονείτε να μάθετε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον ψηφιακό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce); Οι πέντε παρακάτω τάσεις αναμένεται να δώσουν μία μεγάλη ώθηση στους ηλεκτρονικούς εμπόρους που θέλουν να συμβαδίζουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η μηχανική μάθηση (machine learning) αλλάζει τα πάντα.

Μαζί με την τεχνολογία, αυξάνεται και η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (machine learning).

Η Amazon.com ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δεν θα της δίνει μόνο τη δυνατότητα να προβλέπει τις επερχόμενες τάσεις της μόδας, αλλά και (το σημαντικότερο) θα εμφανίζει σχετικά προϊόντα τη στιγμή που οι χρήστες θα αρχίζουν να τα αναζητούν στο διαδίκτυο.

Πώς θα το καταφέρει αυτό το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Amazon; Μα φυσικά, αναλύοντας τις αναρτήσεις των χρηστών στα social media και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει για να εμφανίζει άμεσα στους καταναλωτές ό,τι επιθυμούν. Η Amazon έχει βάλει τον κόσμο της μόδας στο στόχαστρό της…

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ευνοεί μόνο την Amazon, φυσικά, αλλά όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να φτάσουν (ή και να ξεπεράσουν) τον βαθμό προσωποποίησης της Amazon. Η AI μπορεί πλέον να αναλύει κάθε κίνηση των χρηστών στο site σας, χρησιμοποιώντας δεδομένα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το site σας και πώς οι χρήστες κάνουν τις αγορές τους σε αυτό.

Οι αγορές μέσω φωνητικών εντολών ταράζουν τα νερά.

Η Amazon (ξανά) έχει το προβάδισμα σε ότι αφορά τη μετατροπή του smart ηχείου της, Echo, σε συσκευή για αγορές. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους απλά δίνοντας φωνητικές εντολές στην εικονική βοηθό τους, Alexa. Η Google, από την άλλη, συνεργάστηκε με τη Walmart για να δώσει στο δικό της Google Home smart ηχείο αντίστοιχες δυνατότητες.

Το 2018, το 50% των καταναλωτών έκανε χρήση της φωνητικής εντολής για τις αγορές του. Και το 21% δηλώνει ότι με άνεση θα προχωρούσε σε φωνητική παραγγελία ενός προϊόντος αξίας πάνω από €50, χωρίς καν να το δει στο διαδίκτυο.

Οι πελάτες απαιτούν εξατομικευμένη εξυπηρέτηση.

Έρευνες απέδειξαν ότι το 91% των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει από brands που τους προσφέρουν εξατομικευμένη εξυπηρέτηση με βάση το προηγούμενο ιστορικό τους. Το 40% βρέθηκε να εγκαταλείπει ένα site που του παρείχε άσχετες με τις προτιμήσεις του επιλογές.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να παρέχετε στους πελάτες σας μία ιστοσελίδα που δεν θα τους προσφέρει μόνο μία προσεκτική επιλογή προϊόντων που θα θέλουν να αγοράσουν, αλλά και που θα τα παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να τους αρέσει; Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω της οποίας μπορείτε να κατασκευάσετε το τέλειο ηλεκτρονικό κατάστημα, προσφέροντας ταυτόχρονα εξατομικευμένη εξυπηρέτηση σε κάθε ευκαιρία.

Η παράδοση μέσω… drone γίνεται πραγματικότητα.

Η ανάγκη για άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών των καταναλωτών έχει ωθήσει τους ηλεκτρονικούς εμπόρους να αναζητούν γρήγορες και φτηνές μεθόδους παράδοσης των προϊόντων τους, με το 65% να θέτει ως στόχο την αυθημερόν παράδοση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να θέτουν σε ισχύ κανονισμούς που θα επιτρέπουν τη μεταφορά των προϊόντων μέσω drone, ενώ σε άλλες οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δέκα περιοχές έχουν ενταχθεί σε μία τριετή δοκιμαστική περίοδο, ενώ στο Η.Β. δημιουργείται ήδη ένας ελεγχόμενος εναέριος χώρος όπου θα μπορούν να κινούνται τα drones. Στην Ισλανδία και στην Ιαπωνία οι παραδόσεις μέσω drone έχουν επίσης ξεκινήσει.

Instagram και Pinterest ενισχύουν το social shopping.

Τόσο το Instagram όσο και το Pinterest έχουν δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα κατευθείαν από την εφαρμογή.

Το Instagram λάνσαρε τη λειτουργία για αγορές πέρυσι και πολύ γρήγορα πρόσθεσε τρεις επιπλέον: Έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να «σώζουν» προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να αγοράζουν τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε βίντεο, και επανασχεδίασε την καρτέλα «Shop» για τα επαγγελματικά προφίλ.

Φέτος μπήκε στο «παιχνίδι» και το Pinterest, με το νέο του pin «Shop the Look» που παρέχει πληροφορίες για τα προϊόντα (τιμές, διαθεσιμότητα, κλπ) και μεταφέρει τους χρήστες κατευθείαν στο αντίστοιχο site.